До відома всіх, кого це стосується…

Останнім часом до громадської організації «УКРАЇНСЬКА СПОРТИВНА ТАНЦЮВАЛЬНА СПІЛКА», (далі УСТС) надходять численні звернення членів УСТС , а також членів інших танцювальних організацій , що містять запитання ,а саме:

- щодо  можливості участі членів УСТС  в спортивних заходах інших організацій,

- щодо можливості участі членів інших  танцювальних організацій в заходах , що проводяться під егідою УСТС,

- щодо можливості перебуванні у членстві декількох громадських організаціях.

З метою надання неупередженого фахового правового висновку стосовно порушених запитань, ГО «УСТС» вважає за можливе та необхідне надати наступні  роз’яснення.

Згідно ст. Конституції України, кожний громадянин України має гарантовані Законом соціальні й економічні права.

Так, статтею 36 Конституції України зазначається, що громадяни України мають право на свободу об'єднань у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів»

Спеціальним нормативно-правовим актом , що регулює правовідносини та визначає правові та організаційні засади реалізації права на свободу об'єднання, гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами, в Україні  є Закон України «Про громадські обєднання». Ч.1. ст.5 зазначеного Закону передбачено , що:

- ніхто не може бути примушений до вступу у будь-яке громадське об'єднання.

- належність чи неналежність до громадського об'єднання не може бути підставою для обмеження прав і свобод особи або для надання будь-яких пільг і переваг.

Це серед іншого означає, що Законом   заборонено встановлення будь-яких дискримінаційних дій чи заходів по відношеню до осіб, які перебувають чи не перебувають в будь-якому з  обєднань .

Ч.5. ст. 36 Конституції зазначено , що усі об'єднання громадян рівні перед законом, що ,в свою чергу, означає що жодна з громадських організацій не має жодного пріоритету над іншою організацією, а всі організації без виключення в своїй діяльності мають дотримуватися вимог законодавства.

Отже,

враховуючи вищенаведене, відповідаючи на зазначені питання ,  можна достаменно стверджувати ,що:

- не існує і не може існувати  жодної правової перешкоди щодо участі членами УСТС в спортивних заходах інших громадських(танцювальних) організацій,

 - не існує й не може існувати будь-яких перешкод членів інших організацій в заходах ,що проводяться УСТС.

Більш того,

відповідно до приписів ст.19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.В той же час , в існуючому законодавстві відсутні норми, які б дозволяли участь лише в одному об’єднанні громадян( за виключенням політичних партій), а дії щодо заборони або будь-яке намагання обмежити таку участь, можуть розцінюватися як грубе порушення основних прав та свобод людини та громадянина, за що кримінальним кодексом України передбачена кримінальна відповідальність 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВО ПРО ОБ’ЄДАННЯ ГРОМАДЯН !

-  за порушення законодавства до об’єднання громадян можуть бути застосовані такі стягнення:

  • попередження;
  • штраф;
  • тимчасова заборона (зупинення) окремих видів діяльності громадської організації;
  • тимчасова заборона (зупинення) діяльності громадської організації;
  • примусовий розпуск (ліквідація) громадської організації

попередження

при вчиненні об’єднанням громадян правопорушення, яке не тягне за собою обов’язкового застосування іншого виду стягнення, передбаченого Законом, відповідний легалізуючий орган виносить письмове попередження

штраф

в разі грубого або систематичного вчинення правопорушень за поданням легалізуючого органу або прокурора на об’єднання громадян може бути накладено штраф в судовому порядку

тимчасова заборона (зупинення) окремих видів або всієї діяльності об’єднання громадян

з метою припинення незаконної діяльності об’єднання громадян за поданням легалізуючого органу або прокурора суд може тимчасово заборонити окремі види діяльності або тимчасово заборонити діяльність об’єднання громадян на строк до трьох місяців 

примусовий розпуск (ліквідація) об’єднання громадян

рішенням суду об’єднання громадян примусово розпускається (ліквідується) у випадках:

1) вчинення дій, передбачених статтею 4 Закону;

2) систематичного або грубого порушення вимог статті 22 Закону;

3) продовження протиправної діяльності після накладення стягнень, передбачених Законом.

Принагідно зауважуємо та звертаємося до всіх, кому відомі випадки дій конкретних посадових  осіб громадських організацій , що мають ознаки протиправних дій , направлених на обмеження чи недопущення  реалізації законних прав членів громадських організацій, звертатися до офісу ГО УСТС.

Ми обіцяємо надати належним чином реагувати на такі випадки зловживань та надамо необхідну кваліфіковану допомогу і підтримку.

 

Президія ГО «УСТС»


Надрукувати